nariday's newfys

Info over

Arthrose
(gewrichtsproblemen bij de hond)
Niet alleen oude honden kunnen last krijgen van gewrichtsaandoeningen zoal arthroe, ook jonge vier-voeters worstelen ermee. Hoe je arthrose herkent bij je hond en wat je er tegen kunt doen, lees je hier.
 
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 honden last heeft van gewrichtspijn. Dat zijn vooral oudere honden, maar ook jongere dieren kunnen er aan lijden. Als je hond lusteloos is, moeite heeft met opstaan en stijf is, kan hij in de beginfase van arthrose zitten. Is hij prikkelbaar, kan hij de auto niet meer in of de trap niet meer op, dan is hij mogelijk al verder gevorderd.
 
Arthrose is een gewrichtsziekte die met name de gewrichten van de heupen, ellebogen, knieën en wervelkolom aantast. Door chronische ontsteking verandert het kraakbeen en het bot onherstelbaar.
Dit leidt tot stijfheid en gewichtspijn. De dierenarts kan arthrose vaststellen door te voelen en door röntgenfoto's te maken. Arthrose is een van de veel voorkomende oorzaken van chronische pijn bij honden. Toch zijn er veel baasjes die hun huisdier hiervoor niet laten behandelen, omdat ze zich niet realiseren dat het dier er aan lijdt. De ziekte treft vooral oudere honden, maar kan soms ook optreden bij nog jonge honden.
Helaas is arthrose niet te genezen, MAAR er is gelukkig wel pijnbestrijding en ontstekingsremming mogelijk. Daarmee kan de hond zich weer een stuk beter bewegen en verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk.
 
Oorzaken
Alle rassen en kruisingen kunnen deze ziekte krijgen, hoewel grote honden meer risico lopen.
Oorzaken van arthrose zijn:
systematische overbelasting door overgewicht of extreem veel beweging,
abnormale slijtage door diverse gewrichtsafwijkingen zoals elleboogdysplasie en osteochondrose (aandoeningen waarbij zich in bot, veelal onder een laag kraakbeen, groeistoornissen voordoen), slijtage door instabiliteit van gewrichten zoals bij heupdysplasie of door trauma,
reumatische ontstekingen van gewrichten en slijtage door ouderdom.
 
Behandeling
Als het nog mogelijk is, moet de oorzaak van de arthrose aangepakt worden. De aandoening kan bijvoorbeeld sterk worden tegengegaan wanneer honden met aanleg voor elleboogdysplasie of heupdysplasie al jong gediagnosticeerd en behandeld worden. Ook belangrijk is dat je er voor zorgt dat je hond niet te dik wordt. Al het gewicht dat hij meesleept moet immers ook door de gewrichten  worden gedragen. Lichaamsbeweging met mate is een goede manier om de voortgang van arthrose tegen te gaan. Bijvoorbeeld vier tot vjf keer per dag een kwartiertje wandelen; uiteraard is dat afhankelijk van wat de hond nog kan.
Ook zwemmen is heel goed voor dieren die er aan lijden, maar NIET in ijskoud water natuurlijk.
Spelen mag nog altijd, maar dat doe je met mate en niet te ruw. Denk niet: mijn hond heeft er pijn van dus ik laat hem zoveel mogelijk stilzitten, want het uitblijven van beweging verergert juist de stijfheid van de gewrichten. Voorkom echter te allen tijde zware inspanningen. Hiermee zou het toch al broze kraakbeen nog verder beschadigd woden en zouden de problemen verergeren. Als je hond pijnstillers/ ontstekingsremmers krijgt via de dierenarts, dan zal hij weer van het leven gaan genieten. Er zijn voedingsupplementen, medicijnen en zelfs speciale dieetvoeding en snacks voor honden met gewrichtspijn en arthrose verkrijgbaar. Soms kunnen ook spierversterkende injecties helpen.
Laat je voorlichten door je dierenarts.
 
Nog een laatste tip:
Kou en vocht verergeren de pijn bij de hond, dus zorg ervoor dat hij altijd uit de tocht en op een voldoende warme plek verblijft.   
 (uit Hart voor Dieren, februari 2011)